Heilige Birmaan.

Een birmaan is een middelgrote, gelijkmatig gebouwd maar indrukwekkende en massieve kat. Gewicht: van 3,5 tot 7 kg. Met half lang haar.

Karakter: Kalm en evenwichtig. Noch onstuimig noch passief. Sociaal met soortgenoten, honden en kinderen. Speels, goed gezelschap voor kinderen. Zacht en vriendelijk (vooral de katers), vaak een beetje bezitterig en hij verdraagt geen onverschilligheid of eenzaamheid. En heeft een zachte stem.

Verzorging: Normaal volstaat een wekelijkse borstel en kambeurt, maar tijdens de rui is het beter om het dagelijks te doen.

Ogen: Iets ovaal van vorm bijna rond en ver uit elkaar staand. En horen zo donker blauw als mogelijk te zijn.

Vacht: Zijdeachtige haren middel lang tot lang ter hoogte van de kraag, het lichaam, de flanken en de straart. Kort op het gezicht en de ledematen. Weinig ondervacht. Enkel de extremiteiten zijn gekleurd (points: masker, oren, poten en staart) zoals bij de Siamees.
Een goed contrast tussen de gekleurde points en de rest van het lichaam is vereist. De uiteinden van de poten zijn wit, dit zijn de zogenaamde handschoenen en sokken. Deze moeten zuiver wit zijn en moeten eindigen ter hoogte van het gewricht of de overgang tussen de tenen en de midddenvoet, zonder hier overheen te gaan. Aan de achterpoten eindigen de sokken in een punt (sporen). Deze sporen kunnen uitlopen tot op de helft of tot op twee derde van de afstand tussen de voetzool en het spronggewricht.

Kleuren: Sealpoint (donkerbruin) Chocolatepoint (melk chocolade). Bleupoint (blauwgrijs), Lilacpoint (rozig staalgrijs), redpoint (rood), cremepoint (creme).
Deze kleuren en dan tabby (gestreept) of in tortie (lapjes) (ook wel schilpad genoemd bij de pers) point.

Kittens worden geheel wit geboren en de point kleur ontwikkeld zich langzaam, beginnend bij de oortjes. De handschoenen en sokken verschijnen pas na 1 a 2 maanden.